Världsdagen för Downs Syndrom

Världsdagen för Downs syndrom

Idag är det Världsdagen för Downs syndrom, en dag mitt hjärta känner lite extra för. Idag Rockar vi Sockorna för allas lika värde, för att uppmärksamma att annorlunda är bra och ingenting att vara rädd för. Jag vill spräcka fördomar som eventuellt finns kvar och lyfta fram en underbar människa vid namn Per. Jag vill berätta hur han har berikat mitt liv och hur mycket han betyder för mig.

Min lillebror föddes med Downs syndrom, vilket innebär att han föddes med en extra kromosom. Istället för två stycken av kromosom 21 har han tre, det är därför denna dag är just idag; 21/3.

En extra kromosom, jag skulle vilja kalla den Kärlekens och Gåvans kromosom

Jag kan inte säga att jag minns detta, jag har hämtat mitt minne från mamma och hennes texter. Så tack mamma för att du skrivit från den dagen Per föddes! Mer finns att läsa i hennes bok ”Till toner av Downs Syndrom”.

Min lillebror ger de varmaste härligaste kramarna man kan tänka sig. Det kan vara bland det bästa jag vet, att komma hem till Gotland och mötas av hans leende ansikte och öppna famn. Han ger mig en så varm känsla som kan tina den mest frusna av själar. En känsla så ren från alla hjärnspöken, han tycker om mig. 

Per styrs inte av tankar som hur han borde vara, hur han borde göra, vad han borde säga, vad han borde känna. Styrs inte av vad alla andra tycker och tänker. Han lever i nuet och är den han är. Det gör det så tryggt att vara med honom. Det han visar det är vad han känner. Det han säger är vad han tycker. Han dämpar min extrema osäkerhet och gör att jag också vågar vara mer den jag innerst inne är, bakom alla skyddsmurar och försvarsmekanismer.

Jag har alltid varit så vilsen i mig själv men tillsammans med honom och i min roll som storasyster har jag kunnat hitta en trygghet. En trygghet jag tror har varit väldigt viktig för mig under uppväxten. Han har fått mig att känna mig som någon. I våran lilla bubbla har jag kunnat landa, i den stora världen där utanför har allt känts så mycket svårare. Där utanför tappade jag så lätt bort mig själv, visste inte riktigt vad jag tyckte och tänkte om någonting. Jag älskar honom för allt han gett mig. Jag älskar att tillbringa tid med min lillebror. Vi har en väldigt nära och speciell relation, en relation jag inte kan säga att jag har till någon annan. 

Per är också en person jag på många sätt ser upp till, jag har så mycket att lära ifrån honom. Att tro på sig själv och att våga drömma till exempel. Jag har svårt för att drömma om framtiden och fastnar lätt vid alla hinder som eventuellt skulle kunna dyka upp. Är det något jag är bra på så är det att oroa mig och ja, ofta helt i onödan. Per har drömmar som sträcker sig upp till stjärnorna och han tror på sig själv. Han fastnar inte i vad som är möjligt eller inte, han håller sina drömmar vid liv ändå och är inte rädd för att dela med sig av dem. Jag tänker att jag skulle vilja vara lika stark, modig, öppen och ärlig som han är. Jag skulle vilja vara lika trygg med alla som jag är med honom.

Han ger mig ljus, min Ängel av Guld!

Mer av Per finns på Youtube! Bland annat har han en fin liten teckenspråksskola, kika gärna in på den ?

Rocka på och Våga vara precis som du är!

#världsdagenfördownssyndrom #lillebror #downssyndrom

Dela gärna inlägget med dina vänner <3
Märkt , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *